Victoria Park Peabody Village – Small Panel Competition

Year

2013

Status

Unbuilt

Location

Victoria Park, E9

This competition submission provides 13 residential units and 11 parking spaces within a high-quality, sustainable and distinctly modern scheme. The design complements the historical context of the East London conservation area while maintaining a distinction between old and new.

Each individual home in this scheme centres around a south-facing courtyard. These private, sunlit exterior spaces buffer the houses from one another while maintaining visual links to the outdoors.

The low-rise development leads onto a community centre and open public spaces, creating a sense of community rarely experienced in the city. The idea is to encourage a strong sense of ownership, belonging and community spirit among residents. A nearby primary school provides an opportunity to develop connections with the wider community.

Environmental considerations were instrumental in devising the final scheme. The roof pitch supports full integration of Solar PV. Strategically placed south-facing windows and increased insulation minimises reliance on electricity from the National Grid. The design also uses waste heat from the local electricity substation.

This proposal responds architecturally and spatially to Peabody’s seven core principles for creating exemplary 21st-century communities:
• it enhances the sense of belonging with human scale;
• it envisions homes as sanctuaries, meeting the physical and mental needs of their residents;
• it provides public space even at this small scale, supporting local residents of all ages;
• it connects with the local school and the wider community;
• it implements innovative, sustainable and locally available technologies like heat waste from a local power substation station.

> Read more about building residential property in London