Seeing around a corner

Year

2020

Status

Ongoing

Location

Islington, N19

Scenario were engaged by a family of four to redesign and extend this Victorian property in Islington.

The geometry of the corner site meant that the ground floor living areas suffered from poor visual and spatial connections and were closed off from the beautiful, wide garden.  This resulted in a disjointed layout that lacked sufficient functional space for the family’s needs.

The aim of the extension and renovation of the house is to create a more open shared living space capable of housing multiple connected functions. Each one having its own unique setting and characteristics while maintaining a flow of activities.

New side and rear extensions are added to contain this living hub, with other activities moving to the new basement and the upper bedroom floors.

The proposal widens and opens towards the rear, making the garden a focal point.  Across this external space, the dilapidated garage is transformed into a new study and arts and crafts space.

A series of artfully positioned openings appear on each extended volume, giving a view of the garden from each space while avoiding issues of overlooking and privacy.

Ground Floor
Basement Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Pl,an
Loft Floor Plan

Please feel free to contact us on 020 7686 3445 or info@scenarioarchitecture.com with any enquires regarding your own property or click here to send us your details and we will be happy to contact you.