Northern Light

Year

2013

Status

Completed

Location

Clapton, E5

The existing un-modernised period house required a complete overhaul. The original layout, characterised by small, enclosed spaces that admitted very little natural light into the main living areas.
Our clients imagined light, open and fluid spaces throughout the house with plenty of options for entertaining guests.
In response to the specific habitation scenarios that emerged from the brief, instead of proposing a typical dormer extension we lowered the floor in the loft and the ceiling below, creating a cosy but spacious informal area for relaxation and young guests.
The immediate context of the house presented a unique opportunity to introduce a large side extension with fully glazed roof, without compromising the daylight or privacy of neighbouring properties.
The living, dining and kitchen areas are arranged as a sequence of connected spaces, inviting better interaction between the various daily activities of the family. Changes in level and built in furniture are used to add definition and balance the open plan layout.

Photography: Matt Clayton