Beaumont Avenue

Year

2018

Status

Ongoing

Location

St Albans, AL1

The owners of a site in St. Albans approached us to design a new house to replace their existing home. Following an analysis of their living habits and patterns, a unique typology of residence emerged.

The deep floor plan led to the introduction of a central glazed atrium. This results in bright interiors with immediate connection to the outside, accommodating, in full the requirements of a family of five.

To minimise circulation in the form of corridors and allow the maximum floor space possible within the planning envelope, all functions are stacked above one another in a rising spiral, each with a volume suitable to a particular use. These spaces are accessible from a single staircase that¬†wraps around the central atrium. This created vertical circulation with a slow rise and interesting views, connecting all the family’s activities and terminating in an exterior terrace.

The exterior of the building, sympathetic to the design principles and materials of the local context, is an example of how contemporary design can easily blend into a traditional setting without compromising its aesthetics.

Another achievement was the integration of active and passive sustainability features to reduce operational costs and carbon footprint and improve the overall efficiency of the new home.

Ground Floor
Ground Floor
First Floor
Second Floor

Please feel free to contact us with any enquiries regarding your own property or leave your details here and we will call you.