A Wide Illusion

Year

2014

Status

Completed

Location

Islington, N1

Our greatest challenge when overhauling this Georgian townhouse near Regent’s Canal was giving the narrow 4.4m floor plan a sense of width. We achieved this by inserting nooks and voids, and enabling light – and people – to flow unhindered through the plan.

We opened up the garden level visually and spatially, constructing built-in furnishings into the walls to free up floor space. Large glazed roof lights at ground level contribute to the sense of width and allow light to penetrate deep into the plan. A living wall creates a link with the rear garden and helps the new addition seem like it’s always been there.

Photography: Matt Clayton

> Read more about extending and renovating period houses

Lower Ground Floor
Ground Floor